Novi ciklus predavanja i tribina je počeo

U petak, 27. novembra u Velikoj sali Biblioteke grada Beograda, Psihoanalitičko društvo Srbije (PDS) je predavanjem Sigmund Frojd: “Jedna uspomena iz života Leonarda da Vinčija” – umetnost na psihoanalitičkom kauču otvorilo novi ciklus predavanja i tribina zajednički naslovljenih kao „Sigmund Frojd i Leonardo da Vinči: jedan susret psihoanalize i umetnosti”.

Plakat za prvo predavanje


 

Novi ciklus predavanja i tribina Psihoanalitičkog društva Srbije, pred prepunom dvoranom Biblioteke grada otvorila je Jasminka Šuljagić, predsednica i trening-psihoanalitičar Društva. U uvodnoj reči, uputila je publiku na kontekst u kome je Frojdova studija o Leonardu nastajala ukazujući na dugu predistoriju Frojdovog zanimanja za renesansnog genija. Isto tako, podvukla je značaj ovog Frojdovog rada za razumevanje klasičnih psihoanalitičkih tema, poput infantilne seksualnosti, narcizma, te fantazija u čovekovom mentalnom funkcionisanju.

Jasminka Šuljagić otvara Ciklus

Predavač: Aleksandar Kontić

U prvom delu predavanja, predavač Aleksandar Kontić je publici predstavio Frojdov esej o Leonardu, pokazujući kako je, na osnovu ove jedne uspomene iz najranijeg detinjstva, i malog skupa naizgled trivijalnih Leonardovih uzgrednih beleški, Frojd ponudio doprinos razumevanju njegove ličnosti i dela. Drugi deo izlaganja je bio posvećen mogućnostima savremene psihoanalize da doda neke nove poglede na temelje koje je Frojd postavio svojom „Uspomenom iz detinjstva Leonarda da Vinčija“.

Ciklus se nastavlja u februaru 2016. godine, u redovnom terminu, trećeg petka u mesecu u 19,00 časova sa tribinom pod naslovom Polukrug mentalnog zdravlja: Savremeni čovek između fantazije i stvarnosti.

predavanje-frojd-novi-ciklus-4