Klinički workshop „Psihoanaliza i partnerski odnosi“

Psihoanalitičko društvo Srbije sa velikim zadovoljstvom najavljuje planirani klinički workshop, nakon letnje pauze sa temom, “Psihoanaliza i partnerski odnosi”.

PDS slavi 10 godina od osnivanja

Za nama je decenija posvećenosti svih članova PDS -a u utvrđivanju, rastu i razvoju psihoanalitičķe misli i prakse kako u Srbiji tako i inostranstvu.

Izveštaj o poseti Jan Abram PDS

Džen (Jan) Abram, novoizabrana predsednica EPF-a, je bila u radnoj poseti PDS-u od 25-28.04.2024.godine.

PRVI KLINIČKI WORKSHOP IZ DEČJE I ADOLESCENTNE PSIHOANALIZE

Prvi klinički workshop iz dečje i adolescentne psihoanalize je održan 6. aprila 2024. Veliki broj prisutnih (preko 50), živa, uzbudljiva radna atmosfera u kojoj su svi učesnici aktivno doprinosili svojim asocijacijama činili su ovaj workshop posebno zanimljivim.

Klinički workshop iz dečje i adolescentne psihoanalize Psihoanalitičkog društva Srbije biće održan 6. aprila 2024.

Klinički workshop iz dečje i adolescentne psihoanalize Psihoanalitičkog društva Srbije biće održan 6. aprila 2024.

IZVEŠTAJ SA KLINIČKOG WORKSHOPA ODRŽANOG 3 FEBRUARA 2024

Trećeg februara je održan prvi klinički workshop ove godine. Uvodno predavanje „O superviziji“ je održala predsednica Psihoanalitičkog društva Srbije i trening psihoanalitčarka Marija Vezmar.

Najava posete Jan Abram, predsednice Evropske psihoanalitičke federacije (EPF), trening psihoanalitičarke Britanskog psihoanalitičkog društva.

Jan Abram će održati predavanje za javnost u petak, 26. aprila u Beogradu.

PROJEKAT „O NASILNOSTI“ 18.11.2023.

Dana 18.11.2023. godine održana je Međunarodna konferencija „Zašto nasilje“, podržana od strane Austrijskog kulturnog foruma iz Beograda. Konferencija je privukla veliki broj psihoterapeuta iz različitih modaliteta, kao i zainteresovanih za ovu oblast.

PROGRAM KONFERENCIJE “ZAŠTO NASILJE”

PROGRAM KONFERENCIJE “ZAŠTO NASILJE”
18. novembar 2023. god.
Mala sala Kolarčeve zadužbine

Nastavljaju se klinički workshopovi

Zadovoljstvo nam je da vas obavestimo da Psihoanalitičko društvo Srbije i ove godine održava kliničke workshopove u okviru kontinuirane edukacije profesionalaca iz oblasti mentalnog zdravlja i srodnih struka, u cilju sticanja i nadogradnje znanja iz oblasti psihoanalize i psihoanalitičke psihoterapije.

IZVEŠTAJ SA X LETNJE ŠKOLE PSIHOANALIZE

Jubilarna, X Letnja škola psihoanalize je održana u Beogradu 22. i 23.09.2023.godine. Ovog puta je za mesto održavanja izabran hotel „Palas“ u Beogradu koji je svojim kapacitetima omogućio velikom broju učesnika nesmetan rad, kako na predavanjima, tako i rad u diskusionim grupama.

O NASILNOSTI

Psihoanalitičko društvo Srbije ima veliko zadovoljstvo da najavi projekat O nasilnosti sastavljen od jednodnevne konferencije „Zašto nasilje“, koju će pratiti gostovanje specijalne izložbe Muzeja Sigmund Frojd iz Beča „Pričamo o nasilju.Izložba stripa“.

Naša koleginica dr Milica Vezmar, psihoanalitičar u edukaciji i psihijatar, govorila je u podkastu „Dva i po psihijatra“

Naša koleginica dr Milica Vezmar, psihoanalitičar u edukaciji i psihijatar, govorila je u podkastu „Dva i po psihijatra“ o tome kako izgledaju letnje škole psihoanalize i šta možete očekivati na ovogodišnjoj letnjoj školi.

IZAŠLA JE MONOGRAFIJA SAVREMENA PSIHOANALIZA – IZABRANI TEKSTOVI

Povodom organizovanja X Letnje škole psihoanalize, Psihoanalitičko društvo Srbije je izdalo monografiju koja sadrži tekstove sa prethodnih devet Letnjih škola, po izboru samih autora koji su na ovim Školama učestvovali. U publikaciju su uključeni i radovi preminulih kolega.

Thinking on the Border, Istanbul 1-4 jun 2023.

Konferencija Thinking on the Border, treća po redu, održana je u Istanbulu, početkom juna ove godine. Organizatori su bili Istanbul Psychoanalytic Association i Istanbul Psychoanalytic Association for Training, Development and Research (PSIKE), uz koordinaciju sa internacionalnim timom ove konferencije.

Izveštaj sa četvrtog workshopa održanog 10.06.2023.

Održan je 4. po redu klinički workshop iz ciklusa „Savremena psihoanaliza u teoriji i praksi“. Nakon inspirativnog i poučnog uvodnog predavanja trening analitičarke Nine Popadić pod nazivom „Analitičko slušanje i interpretacije“.

Četvrti klinički workshop Psihoanalitičkog društva Srbije

Četvrti workshop biće održan 10.6.2023., tema uvodnog predavanja je: „Analitičko slušanje i interpretacije“, predavač Nina Popadić, trening analitičarka PDS.

POVODOM TRAGEDIJE U BEOGRADU

Stručnjaci Psihoanalitičkog društva Srbije nude svoju besplatnu pomoć onima koje je ova tragedija opustošila.

NAJAVA ZA 10. LETNJU ŠKOLU PSIHOANALIZE PDS

Ove godine Letnja škola slavi značajan jubilej, deset godina održavanja.

IZVEŠTAJ SA PREDAVANJA SOTIRISA MANOLOPULOSA EURIPIDOVE „PRIBEGLICE“

Nakon zastoja uzrokovanog pandemijom, juče je nastavljena skladna višegodišnja saradnja sa Bibliotekom grada Beograda. Ovog puta gost je bio Sotiris Manolopulos, trening psihoanalitičar i supervizor grčkog i kanadskog psihoanalitičkog društva.

Izveštaj sa trećeg workshopa održanog 1.04.2023.

Treći workshop PDS je održan pod zajedničkim nazivom „Transfer i kontratransfer“ je održan tradicionalno u prostorijama PDS. Veliko je zadovoljstvo da svakom novom workshopu prisustvuje sve veći broj učesnika, ovog puta 41.

Peti ciklus tribina Psihoanalitičkog društva Srbije „Zagonetke nesvesnog“ – O Euripidovim „Pribeglicama“

Drugi gost petog ciklusa tribina Psihoanalitičkog društva Srbije, koje ove godine nose naslov „Zagonetke nesvesnog“, biće Sotiris Manolopulos, trening psihoanalitičar i dečji psihoanalitičar iz Grčke.

Treci klinički workshop Psihoanalitičkog društva Srbije

Treći klinički workshop Psihoanalitičkog društva Srbije

Nakon, do sada, održana 2 workshopa, najavljujemo nastavak Ciklusa sa još 2 planirana workshopa, u ukupnom trajanju svakog od njih od 7 sati.

Izveštaj sa drugog workshopa održanog 4.02.2023.

Najavljeni nastavak Ciklusa kliničkih workshop-ova Psihoanalitičkog društva Srbije bio je održan 4. februara 2023. godine u sedištu našeg Društva.

Nakon  pauze duge preko deset godina Psihoanalitičko društvo Srbije pokrenulo je ponovo ciklus kliničkih workshop-ova  pod  nazivom „Savremena psihoanaliza u teoriji i praksi“.

Izveštaj sa prvog workshop-a održanog 3.12 2022.

Nakon  pauze duge preko deset godina Psihoanalitičko društvo Srbije pokrenulo je ponovo ciklus kliničkih workshop-ova  pod  nazivom „Savremena psihoanaliza u teoriji i praksi“.

Oblik totalitarnih ideala u naša apokaliptična vremena i nedostajuća debata

Ako sa nekim razgovarate, verovatno je da će i ta osoba biti zabrinuta za sadašnje stanje sveta. Mnoge stvari su važne, i sve nas plaše. Problemi su ogromni, od globalnog zagrevanja, kovida i njegovih nestalnosti kao i posrnuća udesno ka fašizmu i totalitarizmu.

Školu su otvorile Marija Vezmar, predesdnica PDS, Jovana Mladenović, predsednica OO i Vesna Brzev-Ćurčić, predsednica PO.

9. LETNJA ŠKOLA Susret čoveka i prirode-izazovi za mentalno zdravlje, 23-25.09.2022.

Ovogodišnja 9. Letnja škola je održana u Beogradu u prostorijama IctHub-a, uz pomoć DokTok-a. Program ste sigurno videli, a verujemo i bili prisutni na događaju. Uz ne baš male dileme oko toga kako organizovati Školu, odlučili smo se za Školu uživo i nismo pogrešili.

EPF – Symposium on Time

U znak sećanja na Jorge Canestri-ja, prethodnog predsednika EPFa, koji je ideju ovog događaja inicirao pre nekoliko godina, Simpozijum o vremenu održan je 8-10 aprila, u EPF kući u Briselu, i u hibridnom obliku.

9. LETNJA ŠKOLA PSIHOANALIZE PSIHOANALITIČKOG DRUŠTVA SRBIJE

Zadovoljstvo nam je da možemo i zvanično da najavimo ovogodišnju IX Letnju školu psihoanalize, od 23. do 25. septembra 2022. godine pod nazivom ,,Susret čoveka i prirode – izazovi za mentalno zdravlje” u organizaciji Psihoanalitičkog društva Srbije.

REPETICIJA←→TRANSFORMACIJA

Ova konferencija je posebno značajna za studente i one koji su nedavno diplomirali, posebno medicinu, psihologiju i ostale nauke vezane za kulturu ili jezike.

Objava Psihoanalitičkog društva Srbije povodom tragedije u Ukrajini

Psihoanalitičko društvo Srbije je duboko potreseno i zabrinuto zbog tragedije u Ukrajini. Posebno nas brine bezbednost civila, dece najviše, budućnost izbeglica kao i mnogo toga kroz šta smo, ne tako davno, prošli i mi sami.

EPF Symposium on Time

Dear members and candidates of EPF Societies, dear colleagues, today we want to invite you via your psychoanalytical society to an interdisciplinary EPF Symposium on Time on the weekend 9th – 10th April 2022.

Međunarodni enciklopedijski Rečnik psihoanalize dostupan i na našem sajtu

Međunarodni enciklopedijski Rečnik psihoanalize koji je uredio IPA u saradnji sa tri regiona, je sada dostupan i na našem sajtu.

We are looking forward to inviting you to Vienna to discuss these questions and themes in person we sincerely hope for the EPF’s 35th Annual Conference.

IDEALS. 35th EPF Annual Conference

We are looking forward to inviting you to Vienna to discuss these questions and themes in person we sincerely hope for the EPF’s 35th Annual Conference.

6th Evropska psihoanalitička konferencija za Univerzitetske studente EPCUS

Ove godine je Evropska Psihoanalitička Federacija (EPF) organizovala šestu konferenciju za studente i nedavno diplomirane profesionalce, sa temom “Telo – psihoanalitičke perspektive”, koja se prvi put odvijala u hibridnom formatu.

IZVEŠTAJ SA 8. LETNJE ŠKOLE PSIHOANALIZE

Ovogodišnja Letnja škola je kao i prošlogodišnja, zbog epidemiološke situacije, održana online 18. i 19.09.2021.

8. LETNJA ŠKOLA PSIHOANALIZE PSIHOANALITIČKOG DRUŠTVA SRBIJE

Ovogodišnja, osma po redu Letnja škola psihoanalize će ići pod zajedničkim nazivom „PSIHOANALIZA U SVETU KOJI SE MENJA“. Održaće se online, 17. i 18.septembra 2021.godine. Škola će iz različitih uglova sagledati kako psihoanalizu tako i promenjen svet kojim se ona takođe bavi.

34th Annual Conference of the European Psychoanalytical Federation

Konferencija će se održati od 26-28.03.2021. Planirana su tri plenarna predavanja, svakog dana po jedno. Za petak i subotu je planirano po pet paralelnih panela, tokom prepodneva i posle podneva.

IN MEMORIAM – Rialda Šebek

Život baš ne bira, ili bira. Ne znamo i nećemo znati. Nasmejana, govorljiva, saradljiva, spremna da uči, Rialda se s nama družila pre dve nedelje na seminaru o Bionu. Danas je nema.

IZVEŠTAJ SA 7.LETNJE ŠKOLE PSIHOANALIZE: PSIHOANALITIČKI MOSTOVI, PROSTORI I TAJNI PROLAZI

Ovogodišnja, sedma po redu, Škola psihoanalize se odvijala pod neuobičajenim okolnostima. Predviđena za period 18-20.09.2020, održana je 18. i 19.09.2020.

Evropska psihoanalitička konferencija za studente univerziteta (EPCUS) održaće se u formi online konferencije, 1-3. oktobra

Evropska psihoanalitička konferencija za studente univerziteta (EPCUS), ove godine peta po redu, koju organizuje Evropska psihoanalitička federacija i EPCUS tim: Jasminka Šuljagić (Psihoanalitičko društvo Srbije), Alex Janssen (Psihoanalitičko društvo Holandije) i Martin Teising (Nemačka psihoanalitička asocijacija), održaće se u formi online konferencije, 1-3. oktobra.

doktok.rs

Psihoanalitičko društvo Srbije pridružilo se DokTok platformi

Cilj ove platforme je da odgovori na potrebe građana koji imaju zdravstvenih problema i da tako rastereti preopterećeni zdravstveni sistem od poseta i poziva u vreme pandemije.

5th European Psychoanalytic Conference for University Students – EPCUS

When we chose the topic of the 5th EPCUS-conference, we did not suspect that we will live in an exceptional pandemic situation in these days. Nobody knows how we will survive.

Sa zadovoljstvom vas pozivamo na 7. Letnju školu psihoanalize Psihoanalitičkog društva Srbije

Obaveštavamo vas da je sedma Letnja škola psihoanalize akreditovana od strane Zdravstvenog saveta Srbije i da će se održati online 18. i 19. septembra 2020. godine.

Psihoanalitičari i psihoanalitičari u edukaciji PDS će učestvovati na 33. Godišnjoj Konferenciji Evropske psihoanalitičke federacije (EPF).

Otkazana 33. Godišnja Konferencija Evropske psihoanalitičke federacije

Psihoanalitičari i psihoanalitičari u edukaciji PDS će učestvovati na 33. Godišnjoj Konferenciji Evropske psihoanalitičke federacije (EPF).

Most

7. LETNJA ŠKOLA PSIHOANALIZE PSHOANALITIČKOG DRUŠTVA SRBIJE PSIHOANALITIČKI PROSTORI, MOSTOVI I TAJNI PROLAZI

Sedma Letnja škola psihoanalize PDS održaće se od 18-20.09.2020. godine u Beogradu.

Održano predavanje dr Jonathana Sklara u okviru Petog ciklusa tribina: „Zagonetke nesvesnog“

U okviru V ciklusa tribina PDS, u saradnji sa Bibliotekom grada Beograda, pod zajedničkim nazivom „Zagonetke nesvesnog“, 11.10.2019. godine je dr Jonathan Sklar trening psihoanalitičar Britanskog psihoanalitičkog društva održao predavanje pod nazivom „Velaskez i transmisija psihoanalize“.

zagonetke nesvesnog

Peti ciklus tribina Psihoanalitičkog društva Srbije „Zagonetke nesvesnog“

Veliko nam je zadovoljstvo da vas obavestimo da će prvi gost petog cikusa tribina Psihoanalitičkog društva Srbije koje ove godine nose naslov „Zagonetke nesvesnog“ , biti naš počasni član dr Jonathan Sklar , trening psihoanalitičar „Nezavisne grupe“ Britanskog psihoanalitičkog društva.

IN MEMORIAM

Nikad nismo dovoljno spremni za ovakve vesti, ali je u nedelju preminula naša Danica Moreno. Iako rođena u Novom Sadu, Danica je nekako od uvek bila Beograđanka. Studirala je španski jezik na Filološkom fakultetu, zaposlila se u Radio Beogradu, bavila se prevodilaštvom i za to dobila prestižnu nagradu za prevod knjige „Vek posvećenosti“ Aleha Karpentijera. […]

IV EVROPSKA PSIHOANALITIČKA KONFERENCIJA ZA UNIVERZITETSKE STUDENTEI DIPLOMCE IZ EVROPE

Veliko interesovanje studenata i diplomaca iz mnogih evropskih zemalja je pokrenulo i IV Konferencija, ovog puta pod nazivom „STRAH I ANKSIOZNOST-PSIHOANALITIČKE PERSPEKTIVE“.

Jovana Mladenović,Jovana Baćigalupo, Marija Vezmar, Vojislav Ćurčić, Jasminka Šuljagić, Vesna Brzev-Ćurčić, Mina Mijalčić

II Internacionalna konferencija „O mišljenju i granicama: unutrašnje i spoljašnje“ je održana u Rimu od 6-9. juna 2019.

Prva Konferencija pod ovim nazivom je održana na inicijativu PDS 2017. godine u Beogradu. Konferenciji u Rimu su prisustvovali analitičari i analitičari u edukaciji iz 8 zemalja, iz ukupno 12 psihoanalitičkih društava. Naše Društvo je bilo predstavljano sa 4 trening analitičara, jednim analitičarem i dva analitičara u edukaciji.

Nataša Đerković-Lukač, Nina Popadić, Olivera Aleksić-Hil, Jovana Mladenović, Anka Marjanović Radonjić, Vesna Brzev-Ćurčić, Danijela Galović

Izveštaj sa Okruglog stola Psihoanalitičkog društva Srbije održanog na V kongresu DEAPS-a

Moderator okruglog stola je bila Vesna Brzev-Ćurčić, trening analitičar PDS. Nina Popadić, psihoanalitičar PDS sa temom „Dečji strahovi-psihoanalitička perspektiva“ je govorila o dečjim strahovima razmatrajući teorijska učenja Sigmunda Frojd, Melani Klajn, Donalda Vinikota, Vilfreda Biona i Ester Bik.

Na forografiji su, s leva na desno: Danijela Galović, Aleksandar Kontić, Vesna Brzev-Ćurčić, Jovana Mladenović.

Izveštaj sa Okruglog stola Psihoanalitičkog društva Srbije održanog na 67. kongresu psihologa Srbije

Okrugli sto se bavio temeljnim načelom psihoanalitičkog pogleda na svet koji se odnosi na sliku čoveka u neprestanom konfliktu između svojih kreativnih i destruktivnih potencijala; vreme u kome živimo više nego ikada ranije, formira situacije u kojima napredno, kreativno i humano u sebi nosi zamke zloupotrebe.

Izveštaj sa treće Tribine Psihoanalitičkog društva Srbije iz ciklusa „Mnoga lica narcisa“

Treća tribina pod imenom “Iza ogledala – narcizam u nama i oko nas” je održana 10. maja 2019. god u Čitaonici fonda umetnosti, Biblioteke grada.

Treća tribina Psihoanalitičkog društva Srbije „Mnoga lica Narcisa“

Psihoanalitičko društvo Srbije organizuje treću Tribinu u okviru ciklusa „Mnoga lica Narcisa“ pod nazivom „ IZA OGLEDALA – NARCIZAM U NAMA I OKO NAS“.

VI Letnja škola psihoanalize: “ Metamorfoze ljubavi: psihoanalitička perspektiva “

  Sa zadovoljstvom vas pozivamo na VI Letnju školu psihoanalize, koju organizuje Psihoanalitičko društvo Srbije u saradnji sa Evropskom psihoanalitičkom federacijom, pod naslovom: Metamorfoze ljubavi: psihoanalitička perspektiva U jednom svom poznatom eseju u kome je razmatrao mogućnosti ljudske sreće, Frojd je napisao “Nikada nismo tako bespomoćni pred patnjom, kao kada volimo”. Opet, malo je ljudi koji […]

Izveštaj sa druge Tribine Psihoanalitičkog društva Srbije iz ciklusa „Mnoga lica narcisa“

Druga Tribina pod imenom „Ogledalo, ogledalce moje…“ je održana 1.03.2019. u Čitaonici fonda umetnosti Biblioteke grada Beograda.

Druga tribina Psihoanalitičkog društva Srbije „Mnoga lica Narcisa“

Psihoanalitičko društvo Srbije organizuje drugu Tribinu u okviru ciklusa „Mnoga lica Narcisa“. Tema je adolescencija, pod nazivom „Ogledalo, ogledalce moje…“.

IN MEMORIAM

Strašna vest, ostali smo bez reči, daha, mogućnosti da odmah reagujemo. Jedino osećanje je besmisao u jednom tako smislenom životu. Lekar, psihijatar, psihoanalitičar, velikog srca za svoje, velikog za struku. Studije medicine, specijalizaciju iz psihijatrije i edukaciju iz psihoanalize je završila u Beogradu, a potom se vratila u svoju rodnu Podgoricu kao pionir psihoanalize u […]

Izveštaj sa završne proslave 80 godina od osnivanja prvog psihoanalitičkog društva kod nas

Psihoanalitičko društvo Srbije, uz podršku Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu, je organizovalo razmenu mišljenja između naših i bečkih psihoanalitičara, pod nazivom „Nelagodnost u kulturi“.

Susret posvećen Frojdovoj studiji „Nelagodnost u kulturi“ u Čitaonici fonda umetnosti Biblioteke grada Beograda

U Čitaonici fonda umetnosti Biblioteke grada Beograda, 14.12.2018. sa početkom u 17h, održaće se susret posvećen Frojdovoj studiji „Nelagodnost u kulturi“ koja je napisana upravo u vreme kada se u Beogradu formirao prvi krug psihoanalitičara.

Izveštaj sa prve tribine ciklusa „MNOGA LICA NARCIZMA“

Izuzetna posećenost ove Trbine u četvrtom ciklusu koji organizuje Psihoanalitičkog društvo Srbije u saradnji sa Bibliotekom grada Beograda, je bio pokazatelj uvremenjenosti uvek aktuelne teme narcizma, prisutnijeg, čini se, sada više nego ikada.

Ciklus tribina “Mnoga lica Narcisa”

Ciklus počinje prvim predavanjem 19. 10. 2018. godine 19h, u Čitaonici fonda umetnosti Biblioteke grada Beograda, Knez Mihailova 56. Prevod je obezbeđen, ulaz je slobodan.

EPCUS – Psihoanalitička konferencija za univerzitetske studente i diplomce iz Evrope

Posle velikog interesovanja za prvu i drugu konferenciju za studente i postdiplomce iz čitave Evrope, Evropska psihoanalitička federacija (European Psychoanalytical Federation) ove godine organizuje sledeću konferenciju sa temom „Granice, višestruke psihoanalitičke perspektive“.

V Letnja škola psihoanalize: “ Unutrašnja i spoljašnja realnost “

Sa zadovoljstvom vas pozivamo na V Letnju školu psihoanalize, koju organizuje Psihoanalitičko društvo Srbije, u saradnji sa Evropskom psihoanalitičkom federacijom, pod nazivom Unutrašnja i spoljašnja realnost Psihoanaliza je odavno pokazala da čovek boravi u dve realnosti, od kojih je jedna spoljašnja i objektivna, a druga lična, individualna i unutrašnja. Cilj škole je razumevanje interakcija koje […]

Izveštaj sa konferencije “Intimnost”

U subotu 17. marta 2018. godine Psihoanaličko društvo Srbije u saradnji sa UK “Parobrod” održalo je konferenciju pod nazivom “Intimnost”. Beogradska publika i stručna javnost imali su priliku da čuju predavače Psihoanalitičkog društva Srbije u okviru okruglog stola koji je nosio naziv “Intimnost kao potreba i izazov”. Sandra Simić govorila je o preprekama i izazovima […]

Izveštaj sa treće tribine ciklusa “Psihopatologija savremenog čoveka”

U petak 16.marta 2018. godine održana je završna tribina u okviru ciklusa „Psihopatologija savremenog čoveka“ kojeg je Psihoanalitičko društvo Srbije organizovalo u saradnji sa Bibliotekom grada Beograda. Naziv ove treće po redu tribine bio je „Intimnost“. Beogradska publika imala je zadovoljstvo da joj se obrati eminentni psihoanalitičar iz Brazila, prof. dr Claudio Laks Eizirik, predsednik […]

In memoriam – Aleksandar Vučo

Alek bi sad rekao „Opet neka govorancija“. Nije govorancija nego uspomena na nama izuzetno omiljenog kolegu, prijatelja i druga. Rođeni je Beograđanin, ma šta to značilo, iz porodice u kojoj je negovan pre svega intelekt, a potom i apsolutno moralan način odnosa prema sebi i drugima. Preci su mu ostavili svoja dela značajna za kulturu […]

Konferencija “Intimnost” i otvaranje izložbe “80 godina…”

Psihoanalitičko društvo Srbije organizuje konferenciju na temu „Intimnost“, 17. Marta 2018. godine, od 14 – 19 h, u Ustanovi kulture PAROBROD, Beograd, Kapetan Mišina 6a. Na konferenciji će govoriti članovi PDS, kao i gost iz Brazila, psihoanalitičar Claudio Laks Eizirik. Konferencija se završava otvaranjem izložbe „80 godina od osnivanja prvog psihoanalitičkog društva u Srbiji“ na […]

Treća tribina ciklusa “Psihopatologija savremenog čoveka”: “Intimnost”

Gost treće tribine Ciklusa biće dragi dugogodišnji prijatelj Psihoanalitičkog društva Srbije, Prof. dr Claudio Laks Eizirik, trening psihoanalitičar iz Brazila, predsednik Svetske psihoanalitičke asocijacije u periodu 2005 – 2009. godine. U sadašnje vreme usamljenosti razgovaraćemo o intimnosti, o kojoj Eizirik govori kao o unutrašnjem iskustvu, kao o odnosu sa samim sobom i sa drugim(a), kao […]

Izveštaj sa druge tribine ciklusa “Psihopatologija savremenog čoveka”

Druga tribina “Na početku beše ljubav” iz ciklusa “Psihopatologija savremenog čoveka” koji organizuje Psihoanalitičko društvo Srbije održana je 26.1.2018. godine u punoj sali Biblioteke grada Beograda. Izlagači su kroz svoja izlaganja, interakciju sa publikom i međusobnu diskusiju, prikazali deo psihoanalitičkog razumevanja savremenih psihopatoloških fenomena.

Druga tribina ciklusa “Psihopatologija savremenog čoveka”

Psihoanaliza je jedini tretman iz 19. veka koji je preživeo i razvija se i dalje, istovremeno i najstariji još uvek postojeći tretman u okviru psihijatrije. Da li to znači da ona na posebno smislen način govori o stanju čoveka danas, u 21. veku? Šta se desilo sa najčešćim poremećajem iz tog vremena, sa histerijom, da […]

Izveštaj sa prve tribine ciklusa “Psihopatologija savremenog čoveka”

Prva tribina ciklusa Psihoanalitičkog društva Srbije pod zajedničkim naslovom „Psihopatologija savremenog čoveka“, održana je 24.11.2017. godine u Biblioteci grada Beograda. Odgovor na pitanje „Da li je danas teže biti dete ili adolescent?“ dali su Olivera Aleksić-Hil, Oliver Vidojević i Nataša Đerković-Lukač, uz moderiranje Aleksandra Kontića.

Ciklus tribina “Psihopatologija savremenog čoveka”

Psihoanalitičko društvo Srbije (PDS) nastavlja svoje redovne aktivnosti i vrlo plodnu višegodišnju saradnju sa Bibliotekom grada Beograda organizujući novi ciklus tribina. Tribine će biti podeljene u tri dela i pokrivaće period detinjstva i mladosti, doba odraslog i potreba za intimnošću i istovremeno strah od nje, kao fenomen koji je sve više prisutan. Na tribinama će […]

PDS je IPA Component Society

Tokom IPA (International Psychoanalytical Association – Internacionalna psihoanalitička asocijacija) kongresa u Buenos Airesu, na Business Meeting-u 27. jula 2017. godine, Psihoanalitičko društvo Srbije je proglašeno društvom sa Component Society statusom. Predsednica PDS, Jasminka Šuljagić, tom prilikom se obratila prisutnima kratkim govorom u kome je izrazila zahvalnost trima generacijama psihoanalitičara u Srbiji, kolegama i prijateljima iz […]

Internacionalna psihoanalitička konferencija održana je od 1. do 4. juna u Beogradu

Prvi put u Beogradu, Internacionalna psihoanalitička konferencija O mišljenju i granicama održana je od 1. do 4. juna 2017. To je početak budućeg okupljanja psihoanalitičkih društava iz devet zemalja regiona svake druge godine. Sledeća konferencija je u Rimu, 2019.

Druga studentska psihoanalitička konferencija u Briselu

Posle velikog interesovanja za prvu konferenciju za univerzitetske studente iz čitave Evrope prošle godine, Evropska psihoanalitička federacija (European Psychoanalytical Federation) ove godine nastavlja sa drugom konferencijom, sa temom Seksualnost, Psihoanalitičke perspektive: 2nd European Psychoanalytic Conference for University Students – EPCUS: Sexuality, Psychoanalytic Perspectives Za sve studente Evrope koji žele da znaju više o psihoanalitičkim perspektivama […]

IV Letnja škola psihoanalize – Program

U organizaciji Psihoanalitičkog društva Srbije i u saradnji sa Evropskom psihoanalitičkom federacijom od 13. do 17. septembra 2017. u Hotelu Divčibare održaće se IV Letnja škola psihoanalize. Postupak akreditacije je u toku. Seksualnost i agresivnost savremenog doba Sreda, 13. septembar: Dolazak, registracija, smeštaj u sobe 14.00  Ručak 16.00 – 16.30  Uvodne reči, Jasminka Šuljagić, PO […]

IV Letnja škola psihoanalize

Sa zadovoljstvom vas pozivamo na IV Letnju školu psihoanalize, koju organizuje Psihoanalitičko društvo Srbije, u saradnji sa Evropskom psihoanalitičkom federacijom, pod nazivom Seksualnost i agresivnost savremenog doba Današnje vreme, možda više nego sva prethodna, suočava savremenog čoveka sa potrebom razumevanja njegovih seksualnosti i kreativnih potencijala, naspram moćnih i pretećih agresivnih i destruktivnih sila. Cilj ovogodišnje […]

Internacionalna psihoanalitička konferencija u Beogradu

Psihoanalitičko društvo Srbije, zajedno sa jedanaest psihoanalitičkih društava iz devet zemalja regiona, organizuje konferenciju koja će se održati u Beogradu od 1. do 4. juna 2017. O MIŠLJENU I GRANICAMA što je prilika da se sretnemo i zajedno mislimo o ovoj temi, savremenoj i uvek važnoj.

International Psychoanalytic Conference in Belgrade

The Psychoanalytical Society of Serbia, together with eleven psychoanalytic societies from nine countries of the region, is organizing the Conference to take place in Belgrade from 1 – 4 June 2017 THINKING ON THE BORDER which is an opportunity for us to meet and think together about this theme, both contemporary and ever-important.

Konferencija uz izložbu “Dakle, ovo je jači pol.”

“Dakle, ovo je jači pol”, reči su kojim je, kako se priča, prva žena psihoanalitičar, Emma Eckstein, jednom prilikom pozdravila Sigmunda Freuda. Obeležavajući 160 godina od njegovog rođenja, Psihoanalitičko društvo Srbije organizuje istoimenu konferenciju posvećenu ženama i ženskom pitanju u psihoanalizi. To je prilika da čujete vinjete iz života i dela nekih od značajnih imena […]

Specijalna izložba bečkog Muzeja Sigmund Frojd u Beogradu

Malo je građana sa ovih prostora, zainteresovanih za psihoanalizu i njenog tvorca, koji nisu neki od svojih boravaka u Beču upotpunili posetom Berggasse 19, i kući u kojoj je Frojd tek nešto manje od pola veka živeo i radio, a u kojoj je danas njegov poznati muzej. Oni koji su nedavno posetili Frojdov muzej, mogli […]

PRVA STUDENTSKA PSIHOANALITIČKA KONFERENCIJA U BRISELU

Evropska psihoanalitička federacija (EPF) organizuje Prvu psihoanalitičku konferenciju za univerzitetske studente (EPCUS) od 6. do 8. oktobra 2016. godine u sedištu EPF-a, u Briselu. Konferencija je namenjena svim evropskim studentima, prvenstveno onima koji studiraju psihologiju, medicinu i društvene nauke i pruža izvanrednu mogućnost za upoznavanje sa osnovnim postavkama psihoanalize – od njenih početaka do danas.

Filmski ekran kao ogledalo unutrašnjeg sveta

Psihoanalitičko društvo Srbije, u petak 10. juna 2016. u 19h u Biblioteci grada Beograda, Knez Mihailova 56/II, organizuje u okviru ciklusa „Sigmund Frojd i Leonardo da Vinči: jedan susret psihoanalize i umetnosti“, četvrtu tribinu pod nazivom: FILMSKI EKRAN KAO OGLEDALO UNUTRAŠNJEG SVETA

Prometej našeg doba – O kreativnom i destruktivnom u savremenom čoveku

Treća tribina Ciklusa „Sigmund Frojd i Leonardo da Vinči: jedan susret psihoanalize i umetnosti“ u organizaciji Psihoanalitičkog društva Srbije će se održati 15. aprila u 19h u Biblioteci grada Beograda pod nazivom: Prometej našeg doba – O kreativnom i destruktivnom u savremenom čoveku

O ispoljavanjima fantazmatskog

19. februara 2016. godine u 19h u Biblioteci grada Beograda, održana je druga tribina Ciklusa FROJD / DA VINČI Psihoanalitičkog društva Srbije pod nazivom „Polukrug mentalnog zdravlja: savremeni čovek između fantazije i stvarnosti“.

Letnja škola psihoanalize – Program

U organizaciji Psihoanalitičkog društva Srbije u saradnji sa Evropskom psihoanalitičkom federacijom od 18. do 22. maja u Country Club Hotelu Babe na Kosmaju održaće se Letnja škola psihoanalize 3 akreditovana kod Zdravstvenog saveta Srbije pod brojem A-1-816/16 — polaznici dobijaju 6 KME bodova, sa sledećim programom:

Predavanje dr Majkla Parsonsa

Psihoanalitičko društvo Srbije i Institut za mentalno zdravlje vas pozivaju na predavanje dr Majkla Parsonsa „Psychoanalysis and Art: Listening and Looking Outwards and Inwards” Dr Majkl Parsons (Dr Michael Parsons) je trening analitičar Britanskog psihoanalitičkog društva i član Francuske psihoanalitičke federacije.

Letnja škola psihoanalize 3 – Mali vodič kroz psihopatologiju

Sa zadovoljstvom vas pozivamo na III Letnju školu psihoanalize, koju organizuje Psihoanalitičko društvo Srbije, u saradnji sa Evropskom psihoanalitičkom federacijom, pod nazivom MALI VODIČ KROZ PSIHOPATOLOGIJU Cilj škole je upoznavanje i produbljivanje razumevanja psihoanalize i načina na koji

Polukrug mentalnog zdravlja: Savremeni čovek između fantazije i stvarnosti

Psihoanalitičko društvo Srbije organizuje II tribinu Ciklusa “Sigmund Frojd i Leonardo da Vinči: Jedan susret psihoanalize i umetnosti” pod nazivom: “Polukrug mentalnog zdravlja: Savremeni čovek između fantazije i stvarnosti” Fantazija u zdravlju, kreativnosti i bolesti je granična oblast ljudskog duha koja se prostire između

Novi ciklus predavanja i tribina je počeo

U petak, 27. novembra u Velikoj sali Biblioteke grada Beograda, Psihoanalitičko društvo Srbije (PDS) je predavanjem Sigmund Frojd: “Jedna uspomena iz života Leonarda da Vinčija” – umetnost na psihoanalitičkom kauču otvorilo novi ciklus predavanja i tribina zajednički naslovljenih kao „Sigmund Frojd i Leonardo da Vinči: jedan susret psihoanalize i umetnosti”.

Sigmund Frojd: “Jedna uspomena iz života Leonarda da Vinčija” – umetnost na psihoanalitičkom kauču

U petak, 27. novembra od 19 h, u Velikoj sali Biblioteke grada Beograda, Psihoanalitičko društvo Srbije (PDS) započinje ciklus predavanja i tribina „Sigmund Frojd i Leonardo da Vinči: jedan susret psihoanalize i umetnosti” prvim predavanjem pod nazivom: Sigmund Frojd: “Jedna uspomena iz života Leonarda da Vinčija” – umetnost na psihoanalitičkom kauču

Ciklus “Sigmund Frojd i Leonardo da Vinči: jedan susret psihoanalize i umetnosti”

Psihoanalitičko društvo Srbije (PDS), član Internacionalne psihoanalitičke asocijacije (IPA), u saradnji sa Bibliotekom grada Beograda, od 27. novembra 2015. organizuje ciklus predavanja i tribina pod zajedničkim nazivom „Sigmund Frojd i Leonardo da Vinči: jedan susret psihoanalize i umetnosti” na kojima će učestvovati eminentni psihoanalitičari, umetnici, stručnjaci različitih orijentacija.

Potvrda statusa Psihoanalitičkog društva Srbije od IPA-a

Tokom IPA kongresa u Bostonu, na Business Meeting-u 23. jula 2015. Psihoanalitičko društvo Srbije, jednoglasnom odlukom, dobija potvrdu statusa Provisional Society odobrenog od strane IPA Board-a u septembru 2014.

Uspešno održana II Letnja škola psihoanalize

Druga po redu letnja škola psihoanalize pod nazivom “Putevi i prepreke u razvoju ličnosti” održana je od 20. do 24. maja u Hotelu Babe na Kosmaju.

Psihoanaliza našeg vremena i nove tehnologije

Trećeg petka u junu mesecu 2015. godine, u 19h, održana je četvrta tribina Ciklusa „Psihoanaliza našeg vremena“ u Biblioteci grada Beograda, gotovo već tradicionalnom mestu okupljanja poštovalaca psihoanalize i Psihoanalitičkog društva Srbije. Ovog puta je tema bila „Psihoanaliza i nove tehnologije“. Atraktivnost teme, prisutnost savremenih tehnologija u svakodnevnom životu i najviše znatiželja za to kako […]

Četvrta tribina – “Psihoanaliza i nove tehnologije”

Poslednja tribina ciklusa „Psihoanaliza našeg vremena“, u organizaciji Psihoanalitičkog društva Srbije, pod nazivom „Psihoanaliza i nove tehnologije“ će se održati 19. juna 2015. godine u 19h, u Biblioteci grada Beograda, u Velikoj sali. Tribina će se baviti razmatranjem uticaja savremene tehnologije na unutrašnji svet ljudi, probleme psihičkog razvoja,

“Psihoanaliza i socio-kulturno polje” kao tema razmene mišljenja

Treći petak u mesecu u 19h i Biblioteka grada Beograda već su postali uobičajeno vreme i mesto okupljanja beogradske publike zainteresovane za psihoanalizu. Psihoanalitičko društvo Srbije (PDS) u saradnji sa Bibliotekom grada Beograda ovog proleća organizuje ciklus predavanja i tribina “Psihoanaliza našeg vremena”. Aprilska tribina, 17.4.2015. donela je nekoliko iznenađenja.

Program Druge Letnje škole psihoanalize

U organizaciji Psihoanalitičkog društva Srbije u saradnji sa Evropskom psihoanalitičkom federacijom od 20. do 24. maja u Country Club Hotelu Babe na Kosmaju održaće se Letnja škola psihoanalize 2 sa sledećim programom:

Treća tribina – “Psihoanaliza i socio-kulturno polje”

Nakon velikog interesovanja beogradske publike za tribine ciklusa „Psihoanaliza našeg vremena“ Psihoanalitičkog društva Srbije (PDS) organizovane u saradnji sa Bibliotekom grada Beograda, sledi još jedna aktuelna tema, treći okrugli sto, sa naslovom: PSIHOANALIZA I SOCIO-KULTURNO POLJE Slušaoci će imati priliku da čuju da li je psihoanaliza hermetična disciplina zatvorena u svojim usko-stručnim okvirima, da li […]

Živo zanimanje za “Savremeno viđenje ključnih psihoanalitičkih koncepata”

U petak 20. marta 2015. godine, sa početkom u 19 časova, u Velikoj dvorani Biblioteke grada Beograda, održana je druga po redu od četiri tribine ciklusa “Psihoanaliza našeg vremena“, pod naslovom „Savremeno viđenje ključnih psihoanalitičkih koncepata“. Uz psihoanalitičare PDS, Mariju Vezmar, Ljiljanu Milivojević i Olivera Vidojevića na tribini je učestvovao i uvaženi gost, trening analitičar […]

Druga tribina – “Savremeno viđenje ključnih psihoanalitičkih koncepata”

Psihoanalitičko društvo Srbije (PDS), u saradnji sa Bibliotekom grada Beograda, organizuje drugu od četiri tribine ciklusa “Psihoanaliza našeg vremena“, pod naslovom „Savremeno viđenje ključnih psihoanalitičkih koncepata“. Tribina će dati priliku da se slušaoci upoznaju sa današnjim viđenjem nekih od temeljnih koncepata i otkrića s početka XX veka kao i kako Frojdovi ‘ključevi za lavirinte duše’ […]

Izvanredan odziv na prvoj tribini ciklusa “Psihoanaliza našeg vremena”

Sa prvom tribinom , održanom u petak 20. februara 2015. u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda pod naslovom “Jedno stogodišnje putovanje“, Psihoanalitičko društvo Srbije je počelo sa realizacijom ciklusa tribina “Psihoanaliza našeg vremena“, kojim se obeležava 100 godina psihoanalize u Srbiji. Tribina je koncipirana kao putovanje kroz jedan vek od kada je psihoanaliza došla na […]

Ciklus „Psihoanaliza našeg vremena“

Read it in English … last year’s words belong to last year’s language And next year’s words await another voice. T. S. Eliot – Little Gidding, Four Quartets Povodom sto godina postojanja psihoanalize na ovim prostorima, Psihoanalitičko društvo Srbije (PDS), koje je član Internacionalne psihoanalitičke asocijacije (IPA), u saradnji sa Bibliotekom grada Beograda, od 20. […]

Letnja škola psihoanalize 2 – Putevi i prepreke u razvoju ličnosti

Sa zadovoljstvom vas pozivamo na II Letnju školu psihoanalize, koju organizuje Psihoanalitičko društvo Srbije u saradnji sa Evropskom psihoanalitičkom federacijom, pod nazivom PUTEVI I PREPREKE U RAZVOJU LIČNOSTI.