Kolarčeva zadužbina

Dana 18.11.2023. godine održana je Međunarodna konferencija „Zašto nasilje“, podržana od strane Austrijskog kulturnog foruma iz Beograda. Konferencija je privukla veliki broj psihoterapeuta iz različitih modaliteta, kao i zainteresovanih za ovu oblast.

Na Konferenciji su kao gosti iz drugih društava učestvovali Elisabeth Skale i Thomas Jung iz Austrije i Valentina Lessenska iz Bugarske. Od psihoanalitičara iz PDS učestvovali su Aleksandar Kontić, Nina Popadić, Jasminka Šuljagić, Oliver Vidojević i Danijela Galović. Sva izlaganja su praćena živom diskusijom i interaktivnom razmenom mišljenja.

Valentina Lessenska, Thomas Jung i Elisabeth Skale

Tomas Jung


Nina Popadić


Danijela Galović


Jasminka Šuljagić


Valentina Lessenska


Aleksandar Kontić


Oliver Vidojević

Konferenciju je pratilo otvaranje gostovanja specijalne izložbe Muzeja Sigmund Frojd iz Beča „Pričamo o nasilju. Izložba stripa“. Izložba je podržana od strane Austrijskog kulturnog foruma iz Beograda i Grada Beča. Izložba je otvorena u prisustvu njegove ekselencije ambasadora Austrije Kristijana Ebnera i direktora Austrijskog kulturnog foruma Amadeusa Faltajnera. Prisutne su bile i predstavnice Kancelarije grada Beča u Beogradu, Cvijeta Radović i Jelena Čolić. Izložbu su otvorile Predsednica PDS Marija Vezmar, a potom i kustoskinje Muzeja Sigmunda Frojda Danijela Finci i Marina Rauhenbaher, koje su obezbedile i vođenu turu kroz izložbu. Izložba je otvorena za posetioce do 02.12.2023. godine.

Marija Vezmar


„Pričamo o nasilju. Izložba stripa“

Projekat „O nasilnosti“ su osmislili članovi Programskog odbora: Aleksandar Kontić kao predsednik, Marija Vezmar i Nina Popadić, a realizovali članovi Organizacionog odbora: Nataša Đerković Lukač kao predsednica i Ana Gvozdić, Anka Marjanović Radonjić, Darja Jokić, Emilija Erić i Ksenija Šešlija.

Psihoanalitičko društvo Srbije objavljuje da će naša prethodna publikacija „Time Track“ biti u kolekciji Muzeja Sigmunda Frojda u Beču.