Psihoanalitičko društvo Srbije ima veliko zadovoljstvo da vas pozove na predavanje Jan Abram, predsednice Evropske psihoanalitičke asocijacije i trening psihoanalitičarke Britanskog psihoanalitičkog Društva.

Predavanje “Frankeštajnov kompleks: o strahotama rođenja” odražaće se u Biblioteci grada Beograda, Čitaonica fonda umetnosti, u petak 26. aprila u 19h.
Jan Abram proučava pitanje zbog čega je priča o Frankenštajnu, koju je napisala osamnaestogodišnja žena pre više od dvesta godina (1818.) postala jedan od najpostojanijih narativa do danas, pa i danas. Gledajući iz Vinikotijanske perspektive, ona se fokusira na veoma ran psihički razvoj u kom su anksioznosti, strahovi i trauma u korenu intrapsihičkog objekta koji ne preživljava. Ona smatra da priča o Frankenštajnu predstavlja emocionalnu biografiju Meri Šeli, razradu priče o sopstvenom rođenju, nakon koga je njena majka umrla. Ova priča ima posebnu moć jer rezonuje sa univerzalnom istinom o intrapsihičkom ne-opstanku-objekta u svakome od nas.
Obezbeđen je prevod na srpski.
Doborodošli!