Živo zanimanje za “Savremeno viđenje ključnih psihoanalitičkih koncepata”

U petak 20. marta 2015. godine, sa početkom u 19 časova, u Velikoj dvorani Biblioteke grada Beograda, održana je druga po redu od četiri tribine ciklusa “Psihoanaliza našeg vremena“, pod naslovom „Savremeno viđenje ključnih psihoanalitičkih koncepata“.

Uz psihoanalitičare PDS, Mariju Vezmar, Ljiljanu Milivojević i Olivera Vidojevića na tribini je učestvovao i uvaženi gost, trening analitičar Britanskog psihoanalitičkog društva, gospodin Džonatan Sklar (Jonathan Sklar).

Tribinu je vodila Marija Vezmar, otvorivši izlaganja kolega prigodnim citatom iz poezije Danila Kiša. Gost iz Britanskog psihoanalitičkog društva, Džonatan Sklar je svoje izlaganje usmerio na Frojdovu studiju o dečjim fantazijama o fizičkom kažnjavanju iz 1919. godine, ilustrujući zapažanja na ovu temu vinjetama iz rada sa sopstvenim analizandom. Ljiljana Milivojević je publici predočila savremeno razumevanje narcizma, te distinkciju između njegovih zdravih i patoloških aspekata. Oliver Vidojević je publiku upoznao sa konceptom “dovoljno dobre majke”, poznatog britanskog pedijatra i psihoanalitičara Donalda Vinikota (Donald Winnicott), povezujući teorijska zapažanja sa našom savremenom svakodnevnicom.

Džonatan Sklar ilustruje Frojdovu studiju vinjetama iz sopstvenog psihoanalitičkog rada

Učesnici tribine “Savremeno viđenje ključnih psihoanalitičkih koncepata” Marija Vezmar, Džonatan Sklar, Ljiljana Milivojević, Oliver Vidojević u diskusiji sa publikom

 

Kao i prethodna, ova tribina je izazvala veliko zanimanje interesenata za psihoanalitičku teoriju i praksu; u diskusiji koja je trajala nešto više od pola časa, publika je imala priliku da moderatoru i učesnicima postavlja pitanja, te je finale tribine preraslo u živu diskusiju.

Nakon prve tribine održane u februaru 2015. u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda, koja se pokazala premalom da primi sve zainteresovane, organizacioni odbor Psihoanalitičkog društva Srbije, u saradnji sa Bibliotekom grada, drugu tribinu je organizovao u Velikoj dvorani – Čitaonici odeljenja umetnosti. Ispostavilo se da je i njen prostor bio premali, te koristimo priliku da se izvinimo delu publike koji nije našao mesto za sedenje.

Ciklus “Psihoanaliza našeg vremena” nastavljamo 17. aprila u 19,00 h na istom mestu. Tema sledeće tribine biće “Psihoanaliza i socio-kulturno polje”, uz učešće analitičara Psihoanalitičkog društva Srbije: Jasminke Šuljagić (moderator) i Milice Martinović. Posebno nam je zadovoljstvo da za ovu priliku najavimo gostovanje Marilie Ejzenštajn (Marilia Aisenstein), trening analitičara Pariskog psihoanalitičkog društva (SPP) i Teofila Pančića, pisca i novinara, kolumniste i književnog kritičara nedeljnika “Vreme”.
(O narednoj tribini uskoro čitajte u posebnoj vesti.)