Psihoanaliza našeg vremena i nove tehnologije

Trećeg petka u junu mesecu 2015. godine, u 19h, održana je četvrta tribina Ciklusa „Psihoanaliza našeg vremena“ u Biblioteci grada Beograda, gotovo već tradicionalnom mestu okupljanja poštovalaca psihoanalize i Psihoanalitičkog društva Srbije. Ovog puta je tema bila „Psihoanaliza i nove tehnologije“.

Atraktivnost teme, prisutnost savremenih tehnologija u svakodnevnom životu i najviše znatiželja za to kako se na inovacije gleda iz ugla psihoanalitičke misli i prakse je okupila veliki broj poštovalaca psihoanalize kao i zainteresovanih za nove tehnologije. Kao i prethodnih tribina i ovoga puta su psihoanalitičari pokazali da njihov rad i razmišljanja izlaze iz okvira njihovih kabineta i kauča i bave se apsolutno svime što čini život čoveka.

Na samom početku, umesto uvoda, prikazan je insert iz filma „Čovek ptica“, ovogodišnjeg dobitnika Oskara. Insert govori upravo o prisutnosti savremenih tehnologija u životu malog čoveka i značaju koje one imaju za svakog od nas.

Moderator Tribine, Vesna Brzev-Ćurčić je prvo govorila o razvoju robota-igračaka za decu i njihovom značaju za psihički razvoj dece. Ukazala je na prednosti i nedostatke s posebnim osvrtom na ograničavanje sposobnosti za razvijanje apstraktnog mišljenja, smanjivanje kapaciteta deteta za „biti sam“, moguće izazivanje osećanja krivice, ali i mogućnost hvatanja koraka sa onim što je neminovno u razvoju jednog savremenog društva.

O psihoanalizi i novim tehnologijama govorili su:
Vojislav Ćurčić, Marina Ivanović, Danijela Galović i Vesna Brzev-Ćurčić kao moderator.

Vojislav Ćurčić je govorio o prisutnosti gedžeta i njihovom simboličkom značaju za ljude. Potom je razmatrao pojavu širenja korišćenja Interneta sa svim prednostima i manama. Ukazao je i na moguću zavisnost od upotrebe Interneta, narcističku pozadinu nekih pojava, usamljenost, virtuelnu stvarnost, ali i način da se po nekad prevaziđe ili kompenzuje neki od psihičkih problema. Govorio je i o značaju i značenju korišćenja društvenih mreža.

Danijela Galović je govorila o kompjuterskim igricama, pratećim efektima, usamljenim igračima, kolektivnim igrama, avatarima, „drugom životu“ i psihoanalitičkom pogledu na ovu pojavu. Mogućnost kreiranja sebe na način koji bi bio idealizovan, nekažnjivo ispoljavanje agresivnosti kroz igre, mogućnost kompeticije, osećanje svemoći su samo neki od prisutnih psiholoških fenomena.
pretposlednja_slika
Marina Ivanović je govorila o korišćenju Skype-a u analizi osoba koje žive van mesta življenja analitičara. Istakla je neophodnost povremenih direktnih susreta sa analitičarem kako bi se sačuvala atmosfera istinskog susreta i samog analitičkog setinga. Skype analiza je neizbežna u nekim situacijama, uz svest o njenim dometima i ograničenjima. Navela je i jednu vinjetu kao ilustraciju onoga što je, iz bogatog iskustva, izložila kao viđenje korišćenja savremenih tehnologija u kliničkoj praksi.

Na kraju tribine je Jasminka Šuljagić, predsednica Psihoanalitičkog društva Srbije zatvorila Ciklus, zahvalila se svima koji su prisustvovali i najavila razmišljanja Društva o novim susretima sa publikom.