Konferencija uz izložbu “Dakle, ovo je jači pol.”

“Dakle, ovo je jači pol”, reči su kojim je, kako se priča, prva žena psihoanalitičar, Emma Eckstein, jednom prilikom pozdravila Sigmunda Freuda.

Obeležavajući 160 godina od njegovog rođenja, Psihoanalitičko društvo Srbije organizuje istoimenu konferenciju posvećenu ženama i ženskom pitanju u psihoanalizi. To je prilika da čujete vinjete iz života i dela nekih od značajnih imena kao što su Helene Deutsch, Emma Eckstein, Sabina Spilrein, Lou Salomé, Marie Bonaparte, Anna Freud, Ruth Brunswick; da osetite atmosferu Beča na kraju 19. i početkom 20. veka, ali i da pratite dalje tragove njihovih razmišljanja o narcizmu, ženskom telu, mehanizmima odbrane, destruktivnosti i želji; kao i njihovog angažmana u ženskom pokretu, seksualnom vaspitanju i u suočavanju sa tabuima tog vremena. Takođe, slušaćete o ženama koje su obeležile razvoj psihoanalize u Srbiji, dajući mu specifičan šarm, snagu i elan.

Konferencija Psihoanalitičkog društva Srbije (PDS)

“Dakle, ovo je jači pol.” Žene i žensko pitanje u psihoanalizi

Kolarčeva zadužbina, Mala sala, Studentski trg 5, Beograd
10. decembar 2016, početak u 10h
Ulaz je besplatan. Prevod je obezbeđen.

Zavodljiva i puno puta diskutovana pitanja femininosti i ženske seksualnosti, biće postavljena opet.
Da li psihoanalitički diskurs prepoznaje samo jedan pol – muški, a ženskost vidi kao devijaciju i nedostatak? Da li je “anatomija sudbina”, šta to zapravo znači, i kako bismo mogli otkriti “šta žena želi?” Da li su suprotnosti i dualnosti shvatanja u često vođenim polemikama o femininosti, upravo ono što je konstituiše?

Pokušaćemo, još jednom, “ne da opišemo šta žena jeste… već da pokrenemo upitanost kako ona nastaje”.

Na konferenciji će govoriti članovi/članice Psihoanalitičkog društva Srbije, kao i Elisabeth Skale, psihoanalitičarka i bivša predsednica Bečkog psihoanalitičkog društva. Prisutni će moći i da pogledaju film blizak ovoj temi, sa uvodnom reči i moderacijom diskusije od strane Stanislava Matačića, psihoanalitičara i predsednika Hrvatskog psihoanalitičkog društva.
U nastavku ove strane možete pogledati kompletan program konferencije.

Događaj će biti praćen gostovanjem izložbe Muzeja Sigmund Freud iz Beča čije je otvaranje 9.12.2016. godine u 17:30 i koja traje do 27.12.2016. godine.

Dobrodošli.

PROGRAM KONFERENCIJE

Povodom 160 godina od rođenja Sigmunda Freuda
Uz gostovanje izložbe Muzeja Sigmund Freud iz Beča

Konferencija Psihoanalitičkog društva Srbije (PDS)
“Dakle, ovo je jači pol.” Žene i žensko pitanje u psihoanalizi

Kolarčeva zadužbina, Studentski trg 5
10. decembar 2016.

Pre podne

10:00 – 10:30 Otvaranje i uvodna reč. Govori Jasminka Šuljagić́, trening psihoanalitičarka, predsednica PDS

10:30 – 11:15 Helene Deutsch. Govori Elisabeth Skale, trening psihoanalitičarka Bečkog psihoanalitičkog društva, prevod obezbeđen

11:15 – 12:15 Emma Eckstein (Sandra Simić, psihoanalitičarka PDS), Sabina Spilrein (Olga Savostianova, psihoanalitičarka PDS), Lou Salomé (Srđa Zlopaša, psihoanalitičar PDS u edukaciji), Marie Bonaparte (Oliver Vidojević, psihoanalitičar PDS)

12:15 – 12:45 Kafe pauza

12:45 – 13:30 Anna Freud (Vojislav Ćurčić, trening psihoanalitičar PDS), Ruth Brunswick (Jovana Vuković́, psihoanalitičarka PDS u edukaciji), Prikaz naših žena u psihoanalizi (govori Vesna
Brzev-Ćurčić, trening psihoanalitičarka PDS)

13:30 – 14:00 Diskusija

Popodne

15:30 -16:00 Frojd i žensko pitanje. Govori Aleksandar Kontić, psihoanalitičar PDS

16:00 – 16:30 Savremeni psihoanalitički pristup ženskoj seksualnosti. Govori Marija Vezmar, trening psihoanalitičarka PDS

16:30 – 17:00 Diskusija

17:00 – 17:30 Kafe pauza

17:30 Projekcija filma Pedra Almodovara „Vrati se“ („Volver“, 2006.). Uvodna reč i moderator: Stanislav Matačić, trening psihoanalitičar, predsednik Hrvatskog psihoanalitičkog društva