Izveštaj sa završne proslave 80 godina od osnivanja prvog psihoanalitičkog društva kod nas

Psihoanalitičko društvo Srbije, uz podršku Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu, je organizovalo razmenu mišljenja između naših i bečkih psihoanalitičara, pod nazivom „Nelagodnost u kulturi“.

Biblioteka grada Beograda je, uprkos lošem vremenu, bila tesna da primi zainteresovane simpatizere psihoanalize, kao i stručnjake različitih psihoterapijskih pravaca, u petak 14.12.2018.godine.

Učestvovale su Elisabeth Skale sa temom „Uspon nove desnice-psihoanalitičke perspektive“ i Kitty Schmidt sa temom „Trajne promene naspram gubitka stabilnosti“, obe iz najstarijeg psihoanalitičkog društva na svetu, Bečkog. Oba rada su se bavila odnosom savremene politike i psihoanalize, uz osvrt na Frojdov rad „Nelagodnost u kulturi“. Sa naše strane su učestvovali Marija Vezmar sa temom „Mesto traume u psihoanalizi 21. Veka“ i Aleksandar Kontić sa temom „Nelagodnost u kulturi nakon Frojda“. Nakon prvog dela bogatog programa su prikazana dva autorska filma: „Neputovanja“ Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg i „Svi umorni konji“ Sebastian Mayr-a. Oba filma su svojom angažovanim temama vrlo adekvatno ocrtala nelagodnost koja postoji u kulturi danas.

Događaj je dobio zavidan publicitet u sredstvima javnog informisanja.