Jubilarna, X Letnja škola psihoanalize je održana u Beogradu 22. i 23.09.2023.godine. Ovog puta je za mesto održavanja izabran hotel „Palas“ u Beogradu koji je svojim kapacitetima omogućio velikom broju učesnika nesmetan rad, kako na predavanjima, tako i rad u diskusionim grupama.

Otvaranje X Letnje škole psihoanalize


Publika X Letnje škole psihoanalize

Škola je otvorena pozdravnim rečima predsednice društva Marije Vezmar, predsednice Organizacionog odbora Jovane Mladenović i predsednice Programskog odbora Vesne Brzev-Ćurčić. O samim počecima Škole je govorila Jasminka Šuljagić, a o razvoju Škole Marija Vezmar. Potom je predstavljena monografija „Savremena psihoanaliza-odabrani tekstovi“ urednike Vesne Brzev-Ćurčić, Marije Vezmar i Aleksandra Kontića. Monografija obuhvata pojedinačne radove svih dosadašnjih predavača na Školama, uz dodatak četiri predavanja naših preminulih kolega. Monografija može da se nabavi u knjižari „Dereta“ u Knez Mihailovoj ulici.

Prvog dana su bila vrlo zapažena predavanja Marije Vezmar, Sandre Simić, Jovane Mladenović i Tijane Miladinović.

Marija Vezmar


Tijana Miladinović


Sandra Simić


Jovana Mladenović


Jasmina Vrbaški i Olga Savostjanova

Drugi dan je započeo predavanjima Olivere Aleksić Hil, Olivera Vidojevića i Nataše Đerković Lukač.

Olivere Aleksić Hil, Olivera Vidojevića i Nataše Đerković Lukač

Okrugli sto trening psihoanalitičara (moderator Vojislav Ćurčić, i učesnici Marija Vezmar, Jasminka Šuljagić, Ljiljana Milivojević, Sandra Simić, Nina Popadić i Vesna Brzev-Ćurčić) uvek privuče veliku pažnju, pa je nakon toga bila diskusija u grupama.

Okrugli sto trening psihoanalitičara

Posle podne je organizovan okrugli sto psihoanalitičara u edukaciji (moderator Anka Marjanović Radonjić koja je imala i izlaganje, Ivana Dobrić, Leontina Arežina i Goran Mijaljica). Ovaj okrugli sto je praćen izlaganjima Jasmine Vrbaški, Olge Savostjanove, Nine Popadić, Ljiljana Milivojević, Danijele Galović i Vesne Brzev Ćurčić. Diskusija u grupama je potvrdila opšti utisak visokog kvaliteta i ovogodišnje škole.

Okrugli sto psihoanalitičara u edukaciji

Utisak više od šezdeset učesnika vrlo šarolikog sastava je bio da je Škola opravdala svoje postojanje i donela, kao i uvek, neke nove poglede na psihoanalizu omogućivši bogatu razmenu mišljenja i iskustava.

Danijela Galović, Vesna Brzev Ćurčić, Nina Popadić, Ljiljana Milivojević