Treći workshop PDS je održan pod zajedničkim nazivom „Transfer i kontratransfer“ je održan tradicionalno u prostorijama PDS. Veliko je zadovoljstvo da svakom novom workshopu prisustvuje sve veći broj učesnika, ovog puta 41.

Workshop je počeo izvanrednim predavanjem „Transfer i kontratransfer“ Sandre Simić, trening psihoanalitičarke PDS. Nakon njenog izlaganja usledila je diskusija u kojoj su razmenjena teorijska pitanja i odgovori, kao i primeri iz klinike prakse.

Nakon predavanja su slušaoci podeljeni u tri grupe koje su vodile Ljiljana Milivojević,  Jasminka Šuljagić i Vesna Brzev-Ćurčić, sve tri trening psihoanalitičarke PDS. Bilo je veliko zadovoljstvo slušati psihoanalitičare u edukaciji koji su dali svoj doprinos prikazima svojih slučajeva i uzburkali grupe da živo i plodno učestvuju u razmišljanju o svakom slučaju. Posebno je za naše Društvo bilo značajno da su Maša Karleuša Volkanou, Dušica Dubljević i Goran Mijaljica uložili napor i doputovali na ovaj workshop sa različitih strana sveta kako bi podržali ideju o održavanju workshopa i podržali svoje kolege psihoanalitičare u edukaciji.

Poseban doprinos je kolega iz drugih društava koji su prikazali dva svoja slučaja. Hvala za ovaj napor.

Organizacioni odbor je opet imao pune ruke posla koji je obavljen besprekorno. Primetili smo da se stvorio vrlo kohezivan odnos između naših psihoanalitičara u edukaciji i slušalaca koji su pauze koristili za razmene mišljenja, druženje, deljenje ručka.

Radujemo se četvrtom workshopu koji je zakazan za 10.06.2023. godine pod nazivom „Analitičko slušanje i interpretacije“ koje će održati Nina Popadić, trening psihoanalitičarka PDS.

Ne možemo da obećamo, ali ćemo se potruditi da izađemo u susret našim slušaocima koji su izrazili veliku želju da se workshopovi nastave i nakon leta.