9. LETNJA ŠKOLA

Susret čoveka i prirode-izazovi za mentalno zdravlje

23-25.09.2022.

Ovogodišnja 9. Letnja škola je održana u Beogradu u prostorijama IctHub-a, uz pomoć DokTok-a. Program ste sigurno videli, a verujemo i bili prisutni na događaju. Uz ne baš male dileme oko toga kako organizovati Školu, odlučili smo se za Školu uživo i nismo pogrešili. 

Školu su otvorile Marija Vezmar, predesdnica PDS, Jovana Mladenović, predsednica OO i Vesna Brzev-Ćurčić, predsednica PO.

Školu su otvorile Marija Vezmar, predesdnica PDS, Jovana Mladenović, predsednica OO i Vesna Brzev-Ćurčić, predsednica PO.

Nakon otvaranja je reč uzela Ana Mladenović ispred DokTok-a koja se, između ostalog, zahvalila Društvu na izuzetnoj saradnji i doprinosu. DokTok je Društvu dodelio plaketu za celokupnu delatnost u ovoj oblasti.

Nakon ovoga je Marija Vezmar izložila svoj rad „Demetra protiv eksploatacije zemljine utrobe“.

Referat koji je sledio je bio „Priroda ideala“ Vojislava Ćurčića.

Naš gost, počasni član PDS Jonathan Sklar je imao sledeći referat „Frensis Bejkon i radikalnost slobodnih asocijacija“.

Zahvaljujemo se Jonathanu Sklaru na dozvoli da se prevod njegovog rada objavi u ovom broju NL.

Nakon referata je Marija Vezmar uručila Sklaru našu knjigu „Otisak vremena“.

Sledeći dan je počeo okruglim stolom psihoanalitičara u edukaciji.

Moderator je bila Anka Marjanović, a učesnici su bili:

Jovana Baćigalupo sa radom „Neznanje, nebriga, destruktivnost-ekološka kriza i ima li spasa“, Milena Tomanić „Čovek, ceo ili deo“, Andrea Menzalin „Šta nam odnos prema životinjama može reći o čoveku i njegovim odnosima sa drugima“ i Maša Valkanou Karleuša „Sećam se, dakle postojim ili strah od zaborava“.

Sledilo je predavanje Aleksandra Kontića „Psihoanalitička razmišljanja o čoveku i njegovoj ljudskoj prirodi“.

Potom je Jovana Mladenović održala predavanje „Bespomoćnost i besmisao: posledice uzajamnog ograničavanja datog i željenog“.

Zatim predavanje Tijane Miladinović „Ljudi bi mogli biti bolji“.

Olivere Aleksić Hil „Kao prvo, posadi drvo“.

Olivera Vidojevića „Sudar prirode i artificijelnog u razvoju dece“.

Olge Savostijanove „ Naši unutrašnji bogovi (primarna scena-početak života)“.

 Nine Popadić „Uloga oca danas“.

Sandre Simić „Pojavni oblici anoreksičnog mentaliteta“.

Ljiljane Milivojević „Sredinski uslovi, paradigma razvoju kapaciteta deteta za moralna osećanja“.

Nakon toga smo ponovo čuli Jonathana Sklara i još jedno njegovo predavanje „Oblik totalitarističkih ideala u naše apokaliptično doba“. Zahvaljujemo Jonathanu Sklaru za dozvolu da i ovaj rad objavimo u ovom broju NL.

U nedelju je nastavljen rad Škole predavanjima Danijele Galović « Bežati od oluje ili igrati na kiši? Skloništa u nama ili oko nas », Marije Marjanović « Korona-kako je Pandorina kutija napukla», Jasmine Vrbaški «Psihoanaliza i ekologija” i Vesne Brzev-Ćurčić « Kad kažem skafander, mislim na…”

U subotu i nedelju vođene su po dve diskusione grupe pri čemu su učesnici podeljeni u tri grupe. Voditelji su bili Jovana Mladenović, Danijela Galović, Olivera Aleksić Hil, Nina Popadić, Oliver Vidojević I Olga Savostijanova.

Na kraju je održan okrugli sto trening psihoanalitičara “Psihoanaliza opstaje u svakom okruženju”. Moderator je bila Sandra Simić, a učestvovali su Marija Vezmar, Ljiljana Milivojević, Tijana Miladinović I Vesna Brzev-Ćurčić.