Susret posvećen Frojdovoj studiji „Nelagodnost u kulturi“ u Čitaonici fonda umetnosti Biblioteke grada Beograda

Psihoanalitičko društvo Srbije (PDS) je započelo proslavu jubileja 80 godina od osnivanja prvog psihoanalitičkog društva kod nas u novembru 2016. godine gostovanjem izložbe Frojdovog muzeja u Beogradu.

Značajan jubilej PDS zaokružuje na sličan način, posetom Elisabeth Skale i Catherine Schmidt, članica Bečkog psihoanalitičkog društva, najstarijeg psihoanalitičkog društva na svetu.

14.12.2018. sa početkom u 17h u Čitaonici fonda umetnosti Biblioteke grada Beograda, uz podršku Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu, održaće se susret posvećen Frojdovoj studiji „Nelagodnost u kulturi“  koja je napisana upravo u vreme kada se u Beogradu formirao prvi krug psihoanalitičara. Studija svoj značaj duguje „pitanju svih pitanja“- Kakve su mogućnosti ljudske sreće? Zašto se čovek oseća nelagodno u civilizaciji koja je njegova tvorevina?

Psihoanalitičari PDS će sa gošćama iz Bečkog psihoanalitičkog društva podsetiti na Frojdove odgovore na pomenuta pitanja, diskutovati relevantnost ovih pitanja za doba u kome živimo i porediti kako nelagodu u kulturi danas vidimo mi na našim prostorima, a kako naše austrijske kolege.

Prateći nit susreta, na kraju će biti prikazana i dva kratka autorska filma.

Detaljan program biće uskoro objavljen na našem sajtu kao i na ostalim socijalnim mrežama na kojima je ova informacija dostupna.

Srdačno vas pozivamo da prisustvujete ovom događaju.